Machineveiligheid: Risicobeoordeling van machines!

Gelling Publishing & Training organiseert in samenwerking met Dekker Safety een Themadag ‘Risicobeoordeling van machines’. In één dag wordt u volledig bijgepraat over alle belangrijke aspecten, de valkuilen en een juiste aanpak van een risicobeoordeling.

Datum en tijd

20 mei 2025, 14.00 uur tot 20.30 uur, inclusief avondeten, koffie, thee en frisdrank.

Docent

Ing. Leroy Dekker, HVK is adviseur en docent op het gebied van machineveiligheid. Hij is werkzaam bij KienIA Industriële Automatisering en Dekker Safety. Hij is gespecialiseerd in industriële veiligheid en veiligheid op het gebied van bruggen en sluizen en machineveiligheid in de industrie, machinebouw, farmaceutische industrie en levensmiddelen-industrie. Hij adviseert organisaties over wet- en regelgeving, risicobeoordeling en risico reducerende maatregelen. Hij begeleid opdrachtgevers bij de aanschaf, veilige ingebruikname, het (substantieel) wijzigen en CE-markeren van machines en installaties.

Kosten

€ 525,- excl. btw, inclusief herregistratie bij Hobéon.

Locatie

Trainingslocatie Gelling Veiligheid
Prins Alexanderlaan 1a Nieuwerkerk a/d IJssel

Voor wie?

Deze themadag is bedoeld voor middelbaar- en hogere veiligheidskundigen. In het bijzonder indien zij betrokken zijn bij de RI&E van bestaande machines, de aankoop van nieuwe machines of het wijzigen van machines. De themadag is ook geschikt voor operationele veiligheidskundigen en preventiemedewerkers die op zoek zijn naar verdieping op het gebied van de beoordeling van machines.

Bent u (mede)verantwoordelijk voor de veiligheid van machines en installaties waar uw collega’s mee werken? Of bent u als veiligheidskundige of preventiemedewerker betrokken bij het uitvoeren van risicobeoordelingen of Risico-inventarisaties en -evaluaties van machines? Dan rust er een belangrijke verantwoordelijkheid op uw schouders!

Aanmelden

Bij aanmelding gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en ons privacybeleid. Als de door u beoogde actualiteitendag al vol zit, nemen we zo snel mogelijk contact met u op.

Na goedkeuring van uw aanmelding ontvangt u spoedig een bevestiging en de factuur. Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen, 0180 319298.

Dekker-Safety-Risicobeoordeling-01

Aanmelden actualiteitendag

Inhoud

De volgende hoofdonderwerpen worden behandeld:

  1. De methodiek van de norm ISO 12100.
  2. Het vaststellen van Machinegrenzen.
  3. Risico, gevaar, gevaarlijke situatie en -gebeurtenis.
  4. Gevaren identificeren.
  5. Ontstaan van letsel, inschatten van risico en risico-scenario’s.
  6. Het toepassen van machineveiligheidsnormen.
  7. Risicobeoordeling van een samenstel (productielijn).
  8. Het wijzigen van bestaande machines,
  9. Tips, hulpmiddelen en voorbeelden uit de praktijk.

Wat levert het bijwonen u op? U weet hoe u:

  • Machines op de markt brengt en voor eigen gebruik in bedrijf stelt.
  • Machines volgens een bewezen aanpak en methodiek beoordeelt.
  • De juiste terminologie gebruikt, u weet waarover u (mee)praat, bijvoorbeeld in gesprek met machinefabrikanten, uw collega’s en leveranciers.
  • Omgaat met de wettelijke- en normatieve eisen van een RI&E en risicobeoordeling.
  • De belangrijkste machineveiligheidsnormen toepast.
  • Samenwerkende machines zoals een productielijn beoordeelt.
  • Omgaat met het wijzigen van machines.

Actualiseren van de RI&E

Een van de belangrijkste aspecten voor een veilig gebruik is een actuele risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Deze wordt in ieder geval geactualiseerd aan de hand van de opgedane ervaring en bij wijzigingen aan machines of merkmethoden en -omstandigheden. Bij het wijzigen van machines is het noodzakelijk een risicobeoordeling uit te voeren en te onderzoeken hoe ingrijpend de (voorgenomen) wijzigingen zijn. Voor het uitvoeren van een themagerichte RI&E op een bestaande machine bestaat maar een beperkt (normatief) kader.

Norm voor risicobeoordeling: ISO 12100

Met de methodiek van de internationale norm ISO 12100 voert u een gedegen risicobeoordeling uit op nieuwe machines. De methodiek van de norm leent zich ook als leidraad voor het uitvoeren van een diepgaande themagerichte RI&E op bestaande machines en installaties.

Themadagen Machine Veiligheidsdagen

Deze Themadag is de tweede in een reeks over Machineveiligheid die Gelling Veiligheid samen met Dekker Safety organiseert. 17 juni 2025 volgt nog een themadag over de nieuwe Machineverordening. Die Verordening is inmiddels in werking getreden en zal vanaf 2027 volledig worden toegepast. In één dag wordt u volledig bijgepraat over alle belangrijke wijzigingen en kenmerken van de Machineverordening.

Accreditatie

SKO-Hobéon: 1 punt voor niet bij Hobéon geregistreerde OVK-ers. Geregistreerde OVK-ers wonen deze bijscholingsdag bij voor de continuïteit van hun inschrijving in het OVK-register.