MVK opleiding – Middelbare Veiligheidskunde

  • Scherpt de geest
  • Verbreedt je netwerk
  • Enthousiasmeert je voor het veiligheidsvak!
  • Volgende start: 12 september 2024 (Capelle a/d IJssel) en op 
  • 24 oktober 2024 (Groningen)
Download brochure Direct inschrijven

Trainingen, cursussen en opleidingen voor veiligheidsprofessionals: dat is waar Gelling Veiligheid in is gespecialiseerd. Iedereen die te maken krijgt met veiligheidsrisico’s, kan bij ons terecht om kennis en ervaring op te doen over veiligheidskunde.

Data MVK regulier opleidingen:

  • op 12 september 2024 start de opleiding MVK Regulier in Capelle a/d IJssel (module 1-2-3)
  • op 24 oktober 2024 start de opleiding Gelling i.c. IVM MVK Regulier in Groningen (module 1-2-3)

Opleiding MVK (Middelbaar Veiligheidskunde) Regulier

De opleiding tot middelbaar veiligheidskundige (MVK) van Gelling Veiligheid is een veelzijdige opleiding voor veiligheidsspecialisten die op zoek zijn naar verdieping. Onze MVK-cursisten zijn onder meer werkzaam in de industrie of als procesoperator, maar ook in de bouw, bij de waterschappen, in de levensmiddelenindustrie, bij elektrotechnische bedrijven en in de installatietechniek. Zij vervullen rollen als preventie-coördinator, VenG functionaris, KAM-medewerker of zijn actief binnen de QHSE afdeling. In de opleiding staan ongevalsanalyse, managementsystemen, gedrag en cultuur, RI&E, TRA/LMRA (in relatie tot wetgeving) en gevaarlijke stoffen centraal.

Deskundige begeleiding

De MVK opleiding wordt door gekwalificeerde docenten uit de praktijk gegeven met een HVK opleiding en/of opleiding tot Register Arbeidshygiëne.

Het docententeam van onze veiligheidsopleidingen geeft extra service bij het maken van de vereiste bedrijfsopdrachten. Op verzoek is ook een examentraining mogelijk.

Inhoud van de opleiding

De opleiding Middelbare Veiligheidskunde (MVK) van Gelling Veiligheid bestaat uit 15 lesdagen, onderverdeeld in drie modules van ieder vijf lesdagen. De eerste module is onze welbekende opleiding voor Operationele Veiligheidskunde (OVK). Deze eerste module is ook de start voor onze complete MVK-opleiding.

Module 1: Operationele veiligheidskunde (OVK-opleiding)
Dag 1 Arbozorg en organisatie
Dag 2 RIE, TRA en LMRA
Dag 3 Arbeidsplaatsen
Dag 4 Arbeidsmiddelen
Dag 5 Gevaarlijke stoffen en ongevalsanalyse

Module 2 Veiligheidskundige verdieping
Dag 1 Verdiepende wetgeving en Bouwprocesbesluit
Dag 2 Voorlichting en Onderricht
Dag 3 Bedrijfshulpverlening en noodplannen
Dag 4 Managementsystemen
Dag 5 Risicobeheersing, Modellen en  onderzoeksmethodieken rond ongevallen

Module 3 Professionele vorming
Dag 1 Cultuur en gedrag
Dag 2 Gevaarlijke stoffen, brand en explosie
Dag 3 Fysische omstandigheden
Dag 4 Fysieke belasting en ergonomie
Dag 5 PSA, sociale veiligheid, werkdruk
Dag 6 Schriftelijk examen

De Instroom

Voorwaarde voor het MVK diploma is een vooropleiding op MBO werk- en denkniveau plus technische vakkennis. Dit is een certificatie-eis van Hobéon SKO.

De opzet van de MVK opleiding

Het grote voordeel van de MVK-opleiding van Gelling Veiligheid is dat hij uit twee fases bestaat. Als de eerste module (OVK) succesvol is afgesloten kan de cursist de MVK-opleiding vervolgen door verder te gaan met MVK-module 2 en 3. Deze constructie zorgt ervoor dat het traject van de MVK-opleiding heel efficiënt is in tijd en in kosten. Om de week is er een lesdag op een vaste dag in de week. Rekening houdend met vakanties en een maand schrijftijd voor de scriptie is de gemiddelde doorlooptijd van deze MVK opleiding ongeveer 10 maanden.

Afronden van de MVK opleiding

De opleiding wordt afgerond met 5 bedrijfsopdrachten, één schriftelijk examen en één scriptie -met verdediging onder auspiciën van een examencommissie.
De opleiding is SKO-geaccrediteerd en wordt afgerond met een erkend diploma MVK.

Bedrijfsopdrachten en scriptie

Module 1 (OVK)
In deze module maakt u twee bedrijfsopdrachten en sluit u de module facultatief ook nog af met een schriftelijk examen OVK.

Module 2 Veiligheidskundige verdieping
In deze module maakt u twee bedrijfsopdrachten. Ook wordt in deze module het voorstel voor het scriptieonderwerp voorbereid en uitgewerkt.

Module 3 Professionele vorming
In deze module maakt u nog een bedrijfsopdracht. De module wordt afgesloten met een scriptie. De scriptie bestaat uit onderzoek, rapportage en verdediging voor een examencommissie.

U wordt voldoende begeleid bij het opstellen van de bedrijfsopdrachten en het schrijven van de scriptie door onze gekwalificeerde docenten.

De uitstroom

Er zijn drie uitstroomniveaus:

  • Op uw verzoek kunt u na de eerste 5 cursusdagen en na het inleveren van de twee bedrijfsopdrachten, ook nog (facultatief) een examen met 20 multiple-choice vragen maken en een Taak-Risico Analyse. Als u beiden voldoende maakt, behaalt u daarmee het diploma Operationeel Veiligheidskundige en wordt u als OVK-er geregistreerd in het Hobéon SKO register.
  • MVK certificaat, wanneer 80% van de cursusdagen is gevolgd, 5 bedrijfsopdrachten zijn beoordeeld met een voldoende en het schriftelijk theoretisch examen met een voldoende is afgesloten.
  • MVK diploma (SKO-accreditatie), wanneer 80% van cursusdagen is gevolgd, 5 bedrijfsopdrachten zijn beoordeeld met een voldoende, het schriftelijk theoretisch examen met een voldoende is afgesloten én de scriptie (onderzoek, rapportage en verdediging) is afgesloten met een voldoende.

Geregistreerde MVK-ers

MVK-ers die bij ons, als geaccrediteerde opleidingsinstelling, hun MVK-diploma met succes hebben behaald, kunnen zich zelf later registreren als MVK-er bij Hobéon-SKO.

Locatie

De MVK-opleiding vindt plaats op de trainingslocaties van Gelling Veiligheid in Capelle aan den IJssel of bij De Hofclub in Utrecht. De MVK-opleiding i.c. IVM vindt in Groningen plaats.

Kosten MVK opleiding

De kosten voor de opleiding van Middelbare Veiligheidskunde (gehele opleiding van 3 modules van 15 lesdagen) bedragen € 6.500,- excl. BTW. Dit is inclusief leermaterialen, filmpjes over de lesstof, oefenopgaven, examen en begeleiding bij de bedrijfsopdrachten en de scriptie. Als je het OVK-diploma al op zak hebt kun je starten met module 2. De kosten van de MVK-opleiding als vervolg op de OVK zijn dan € 4.000,-.

Nieuwsgierig naar onze MVK opleiding?
Download brochure

Startdata & Inschrijven

MVK opleiding 12 september 2024 in Capelle a/d IJssel. Direct inschrijven
MVK opleiding 24 oktober 2024 in Groningen Direct inschrijven

Onze cursisten aan het woord

De MVK-opleiding is heel leerzaam en de docenten hebben echt veel parate kennis en ervaring. Vragen worden goed beantwoord, bruikbaar materiaal wordt gedeeld en onderling contact wordt gestimuleerd!
 
De instructievideo's zijn een goede ondersteuning en een goede voorbereiding op de lessen.
 
De kwaliteit van de MVK-opleiding van Gelling Veiligheid heeft mijn verwachtingen zeker overtroffen. Veel informatie waarmee ik in mijn werkpraktijk uit de voeten kan.
 
Deze MVK-opleiding is pittig. Maar er is genoeg persoonlijke begeleiding om je vooruit te helpen. De docenten zijn toegankelijk en beantwoorden je vragen uitgebreid en diepgaand waar nodig.
 
Je leert heel veel van de bedrijfsopdrachten. Dat maakt de opleiding extra waardevol.
 
 
Opleidingen voor HVK & MVK