OVK – Opleiding Bouw

 • De logische stap tussen VCA VOL en de MVK
 • Schakel tussen de werkvloer en de KAM afdeling
 • Hét antwoord voor een hogere tree op de Veiligheidsladder (SCL)
 • Volgende start: 10 april 2024
Download brochure Direct inschrijven

De brug tussen VCA en MVK

Opleiding OVK Bouw

Veel werknemers in de bouw (en elders) die een VCA-diploma op zak hebben vinden de stap naar de veiligheidskundige (vervolg)opleidingen te groot. “Te schools, niks voor mij, veel te theoretisch, daar kan ik in de praktijk toch niets mee”, zeggen ze.

Om het gat tussen VCA en het veiligheidskundige vervolg te dichten heeft Gelling Veiligheid in samenwerking met Aboma de Hobéon gecertificeerde opleiding Operationeel Veiligheidskundige Bouw ontwikkeld. Deze toegankelijke opleiding OVK Bouw vult in korte tijd het gat tussen VCA VOL en de MVK. Praktisch, bouwgericht én snel! De OVK-opleiding biedt veiligheidskundige kennis die in de praktijk toepasbaar is en vormt zo de veiligheidskundige schakel tussen de werkvloer en de KAM-afdeling. Bijkomend voordeel is dat je met een afgeronde OVK-opleiding de eerste module van MVK-vervolg al hebt afgerond.

Voor wie?

De opleiding OVK Bouw is een volwaardige opleiding voor bijvoorbeeld V&G-coördinatoren, uitvoerders, projectleiders en preventiemedewerkers.

Opbouw

De opleiding OVK Bouw bestaat uit 5 trainingsdagen en 2 bedrijfsopdrachten. Tijdens de trainingsdagen worden diverse veiligheidskundige thema’s uitgediept zoals:

 • Arbozorg en organisatie & wetgeving,
 • risicobeheersing,
 • arbeidsplaatsen,
 • arbeidsmiddelen,
 • gevaarlijke stoffen.

De bedrijfsopdrachten sluiten hierop aan. Theorie en praktijk worden op interactieve wijze afgewisseld en er is voldoende gelegenheid voor je eigen inbreng.

De opleiding wordt afgesloten met een examen. Dit (schriftelijke) examen wordt afgenomen door Hobéon SKO.

Bouwplaats

Samengevat

 • OVK Bouw is de eerste module van de MVK, dus als je klaar bent kun je naadloos instromen op de 6e lesdag van de MVK-opleiding. De vervolgstap naar MVK is klein.
 • OVK Bouw is een geregistreerde opleiding en geaccrediteerd door Hobéon SKO.
 • OVK Bouw leert je rapporteren, risico’s herkennen en toezicht houden.
 • OVK Bouw is ook uitermate geschikt als in-company opleiding, op maat gemaakt voor jouw bedrijf.

Voor verdere inhoudelijke informatie en verdere vragen kun je bellen met Gelling Veiligheid (0180-319298), mailen (secretariaat@gelling.nl), of verder lezen op www.ovkbouw.nl.

OVK® is geregistreerd als handelsmerk door Gelling.

Het vervolg op de OVK-opleiding is de opleiding voor Middelbaar Veiligheidskundige (MVK) van Gelling Veiligheid.

Data

OVK Bouw startdata:

 • Utrecht, 10 april 2024
 • Utrecht, 19 september 2024

Alle cursus- en examendata vind je op OVK Bouw, in samenwerking met Aboma.

Kosten

€ 2500,- ex btw, incl. leermaterialen, begeleiding, examen en registratie bij Hobéon.

Aanmelden

Bij aanmelding gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden, het klachtenreglement en ons privacybeleid.
Als de door u beoogde opleiding vol zit, nemen we zo snel mogelijk contact met u op.

Na goedkeuring van uw aanmelding ontvangt u spoedig een bevestiging en de factuur. U dient zorg te dragen voor betaling van het cursusgeld vóór aanvang van de eerste lesdag.

Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen, 0180 319298.

Nieuwsgierig naar onze OVK opleiding?
Download brochure

Startdata & Inschrijven

OVK opleiding 10 april 2024 in Utrecht Direct inschrijven
OVK opleiding 19 september 2024 in Utrecht Direct inschrijven

Onze cursisten aan het woord

Op papier is veiligheid op de hedendaagse bouwplaats goed geregeld, maar de bouwpraktijk en het gedrag van mensen zijn weerbarstig. Juist daarin vormt deze opleiding een praktisch instrument om de veiligheid op de bouwplaats te verhogen. Want als er iets fout gaat, dan ligt het nergens aan, zegt men. We weten allemaal beter…
 
Henk Leusink - Bouwplaatsmanager bij BAM Woningbouw
Met deze praktische opleiding sta je sterker in het overleg met HVK’ers van opdrachtgevers. Je spreekt hun taal waardoor je geaccepteerd wordt binnen hun veiligheidswereld. De lesmethodiek zorgt voor verbreding van je horizon. Bovenal krijg je met OVK Bouw voldoende bagage mee om veiligheid binnen je eigen organisatie goed op de agenda te zetten. De veiligheid stap voor stap naar een hoger plan brengen, daar doen we het voor!
 
Martin Walrave - Hoofduitvoerder bij Fundex Group
Als KAM-manager op de bouwplaats moet ik overal wat vanaf weten; met name van de arbowetgeving maar ook van de praktische toepassing daarvan. Tijdens de OVK Bouw opleiding heb ik de voornaamste veiligheidsrisico’s en de praktische maatregelen om die risico’s te ondervangen meegekregen, inclusief tips en tools. Als ik nu termen hoor uit de Arbowet of over veiligheidsmiddelen, deins ik niet terug. Natuurlijk heb ik niet alle wijsheid in pacht, maar ik weet nu wel waar ik het kan vinden. De opleiding OVK Bouw is voor mij een solide basis om mijn vak te kunnen uitvoeren.
 
Roelof Marchal - KAM-manager bij ToekomstGroep
Opleidingen voor HVK & MVK