OVK – Opleiding Bouw

 • De logische stap tussen VCA VOL en de MVK
 • Schakel tussen de werkvloer en de KAM afdeling
 • Hét antwoord voor een hogere tree op de Veiligheidsladder (SCL)
 • Volgende start: 19 september 2024
Download brochure Direct inschrijven

De brug tussen VCA en MVK

Opleiding OVK Bouw

Veel werknemers in de bouw (en elders) die een VCA-diploma op zak hebben vinden de stap naar de veiligheidskundige (vervolg)opleidingen te groot. “Te schools, niks voor mij, veel te theoretisch, daar kan ik in de praktijk toch niets mee”, zeggen ze.

Om het gat tussen VCA en het veiligheidskundige vervolg te dichten heeft Gelling Veiligheid in samenwerking met Aboma de Hobéon gecertificeerde opleiding Operationeel Veiligheidskundige Bouw ontwikkeld. Deze toegankelijke opleiding OVK Bouw vult in korte tijd het gat tussen VCA VOL en de MVK. Praktisch, bouwgericht én snel! De OVK-opleiding biedt veiligheidskundige kennis die in de praktijk toepasbaar is en vormt zo de veiligheidskundige schakel tussen de werkvloer en de KAM-afdeling. Bijkomend voordeel is dat je met een afgeronde OVK-opleiding de eerste module van MVK-vervolg al hebt afgerond.

Voor wie?

De opleiding OVK Bouw is een volwaardige opleiding voor bijvoorbeeld V&G-coördinatoren, uitvoerders, projectleiders en preventiemedewerkers. Om deel te kunnen nemen aan deze opleiding dien je te beschikken het VCA-VOL diploma of VIL-VCU.

Opbouw

De opleiding OVK Bouw bestaat uit 5 trainingsdagen, 2 bedrijfsopdrachten en een schriftelijk examen  bestaande uit 50 multiple choice vragen. Tijdens de trainingsdagen worden diverse veiligheidskundige thema’s uitgediept zoals:

 • Arbeidsomstandighedenwet
 • Risicobeheersing
 • Arbeidsplaatsen
 • Arbeidsmiddelen
 • Gevaarlijke stoffen

De bedrijfsopdrachten sluiten hierop aan. Theorie en praktijk worden op interactieve wijze afgewisseld en er is voldoende gelegenheid voor je eigen inbreng.

Bedrijfsopdrachten

Tijdens de OVK opleiding voer je twee bedrijfsopdrachten uit. De onderwerpen hiervan moeten gaan over de arbeids- en procesveiligheid binnen het bedrijf. Het is van belang te melden dat de opleiding OVK strak begeleid wordt bij het maken van de bedrijfsopdrachten. Voor een bedrijfsopdracht heeft de kandidaat gemiddeld 3-4 weken de tijd.

De planning voor het inleveren van de bedrijfsopdrachten is:

 • Bedrijfsopdracht 1 voor lesdag 4
 • Bedrijfsopdracht 2 tussen lesdag 5 en het examen

Er wordt tijdens lesdag 1 aandacht besteed aan het maken van de eerste bedrijfsopdracht. Tijdens lesdag 3 wordt er aandacht besteed aan het maken van de tweede bedrijfsopdracht. Het inleveren van de eerste bedrijfsopdracht voor lesdag 4 is van belang omdat deze dan wordt nagekeken en beoordeeld en het resultaat hiervan kan dan worden meegenomen bij het maken van bedrijfsopdracht 2.

Examen

De opleiding wordt afgesloten met een schriftelijke examen dat wordt afgenomen door Hobéon SKO.

Samengevat

Bouwplaats
 • OVK Bouw is de eerste module van de MVK, dus als je klaar bent kun je naadloos instromen op de 6e lesdag van de MVK-opleiding. De vervolgstap naar MVK is klein.
 • OVK Bouw is een geregistreerde opleiding en geaccrediteerd door Hobéon SKO.
 • OVK Bouw leert je rapporteren, risico’s herkennen en toezicht houden.
 • OVK Bouw is ook uitermate geschikt als in-company opleiding, op maat gemaakt voor jouw bedrijf.

Voor verdere inhoudelijke informatie en verdere vragen kun je bellen met Gelling Veiligheid (0180-319298), mailen (secretariaat@gelling.nl), of verder lezen op www.ovkbouw.nl.

OVK® is geregistreerd als handelsmerk door Gelling.

Het vervolg op de OVK-opleiding is de opleiding voor Middelbaar Veiligheidskundige (MVK) van Gelling Veiligheid.

Data

OVK Bouw startdata:

 • 19 september 2024, Utrecht
 • 21 januari 2025, Capelle aan den IJssel
 • 9 april 2025, Utrecht
 • 11 september 2025, Utrecht

Alle cursus- en examendata vind je op OVK Bouw, in samenwerking met Aboma.

Kosten

€ 2500,- ex btw, incl. leermaterialen, begeleiding, examen en registratie bij Hobéon.

Aanmelden

Bij aanmelding gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden, het klachtenreglement en ons privacybeleid.
Als de door u beoogde opleiding vol zit, nemen we zo snel mogelijk contact met u op.

Na goedkeuring van uw aanmelding ontvangt u spoedig een bevestiging en de factuur. U dient zorg te dragen voor betaling van het cursusgeld vóór aanvang van de eerste lesdag.

Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen, 0180 319298.

Nieuwsgierig naar onze OVK opleiding?
Download brochure

Startdata & Inschrijven

OVK opleiding 19 september 2024 in Utrecht Direct inschrijven
OVK opleiding 21 januari 2025 in Capelle ad Ijssel Direct inschrijven
OVK opleiding 9 april 2025 in Utrecht Direct inschrijven
OVK opleiding 11 september 2025 in Utrecht Direct inschrijven

Onze cursisten aan het woord

Op papier is veiligheid op de hedendaagse bouwplaats goed geregeld, maar de bouwpraktijk en het gedrag van mensen zijn weerbarstig. Juist daarin vormt deze opleiding een praktisch instrument om de veiligheid op de bouwplaats te verhogen. Want als er iets fout gaat, dan ligt het nergens aan, zegt men. We weten allemaal beter…
 
Henk Leusink - Bouwplaatsmanager bij BAM Woningbouw
Met deze praktische opleiding sta je sterker in het overleg met HVK’ers van opdrachtgevers. Je spreekt hun taal waardoor je geaccepteerd wordt binnen hun veiligheidswereld. De lesmethodiek zorgt voor verbreding van je horizon. Bovenal krijg je met OVK Bouw voldoende bagage mee om veiligheid binnen je eigen organisatie goed op de agenda te zetten. De veiligheid stap voor stap naar een hoger plan brengen, daar doen we het voor!
 
Martin Walrave - Hoofduitvoerder bij Fundex Group
Als KAM-manager op de bouwplaats moet ik overal wat vanaf weten; met name van de arbowetgeving maar ook van de praktische toepassing daarvan. Tijdens de OVK Bouw opleiding heb ik de voornaamste veiligheidsrisico’s en de praktische maatregelen om die risico’s te ondervangen meegekregen, inclusief tips en tools. Als ik nu termen hoor uit de Arbowet of over veiligheidsmiddelen, deins ik niet terug. Natuurlijk heb ik niet alle wijsheid in pacht, maar ik weet nu wel waar ik het kan vinden. De opleiding OVK Bouw is voor mij een solide basis om mijn vak te kunnen uitvoeren.
 
Roelof Marchal - KAM-manager bij ToekomstGroep
Opleidingen voor HVK & MVK